Αξιοθέατα


Αξιοθέατα σε κοντινή απόσταση

 

1. Aπχαιολογικό Μουσείο

Το Μουσείο διαθέτει τέσσερις αίθουσες, όπου η έκθεση των αντικειμένων ακολουθεί μια χρονολογική κατάταξη, ούτως ώστε ο επισκέπτης να έχει μια πλήρη και περιεκτική εικόνα της ιστορίας της πόλης και της Επαρχίας της Λάρνακας.

Τα ογκώδη λίθινα ευρήματα φυλάσσονται κάτω από ένα στέγαστρο στην αυλή του Μουσείου. Στα βόρεια του στεγάστρου αναστηλώθηκε ένα ελαιοπιεστήριο που ανασκάφηκε στο χωριό Μαρί, και χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο.

2. Μουσείο Πιερίδη

Κτίριο του 1815, αποικιοκρατικού χαρακτήρα, είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μουσεία της Κύπρου. Οι πλούσιες συλλογές του μουσείου καλύπτουν 9000 χρόνια πολιτισμού, αρχίζοντας από τη Νεολιθική Εποχή και φτάνοντας μέχρι και τη Βυζαντινή-Μεσαιωνική Περίοδο. Ακόμη στο Μουσείο στεγάζεται μία μοναδικής αξίας συλλογή από παλιούς χάρτες της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η συλλογή ελληνιστικών και ρωμαϊκών γυάλινων αγγείων.

3. Εκκλησία Αγίου Λαζάρου
Η εκκλησία του Αγίου Λαζάρου είναι κτισμένη στην παραλιακή ζώνη της πόλης της Λάρνακος και αποτελεί το λατρευτικό κέντρο του Αγίου Λαζάρου στην Κύπρο.Μετά την έγερσή του κατέφυγε στην Κύπρο όπου συναντήθηκε με τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα, οι οποίοι τον χειροτόνησαν επίσκοπο Κιτίου.

Οι ανασκαφικές έρευνες που έγιναν στον χώρο του ναού απεκάλυψαν τα κατάλοιπα δύο πρωιμότερων εκκλησιών, πάνω από τα οποία κτίστηκε η σημερινή. Οι ανασκαφές στον περίβολο και στο εσωτερικό του ναού απεκάλυψαν μαρμάρινες σαρκοφάγους και κιβωτιόσχημους τάφους, μερικοί εκ των οποίων φαίνονται στην κρύπτη της εκκλησίας. Σύμφωνα με περιηγητικά κείμενα του 16ου αιώνα, ένα όρυγμα που βρισκόταν κάτω από το Ιερό λατρευόταν ως ο τάφος του Αγίου Λαζάρου και αποτελούσε πανορθόδοξο προσκύνημα.

 

4. Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας
Μ
όνιμη έκθεση Κυπρίων καλιτέχνων.

Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 π.μ. – 1:00 μ.μ. & 4:00 μ.μ. – 7:00 μ.μ.
Σάββατο 10:00 π.μ. - 1:00 μ.μ

5. Το φρούρειο της Λάρνακας

Κτίστηκε το 1625 και ήταν απχικά φυλακή. Τώρα είναι Μεσαιωνικό Μουσείο και οι κήποι του χρησιμοποιούνται για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

6. Η Μαρίνα της Λάρνακας
Η διεθνή μαρίνα Λαρνακας
και η αποβάθρα είναι ενδιαφέρον τόποι. Εδώ είναι η βάση πολλών πλοιαρίων που προσφέρουν εκδρομές στο κόλπο της Λάρνακας και αλλού .

7. Φοινικούδες
Η παραλία των Φοινικούδων βρίσκεται στο κέντρο της παραλιακής Λάρνακας και θεωρείται μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Κύπρου. Η παραλία με την ψιλή γκρίζα άμμο έχει μήκος 500 μέτρα και το πλάτος της κυμαίνεται από 30 μέχρι 100 μέτρα.

Το μέρος είναι γνωστό για τις καφετερίες, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία. Επίσης στην περιοχή κοντά στην παραλία υπάρχουν και αρκετά μικρά μπακάλικα και περίπτερα. Το εμπορικό κέντρο της πόλης βρίσκεται πίσω από τον χώρο περιπάτου. Ο κεντρικός δρόμος είναι η Λεωφόρος Αθηνών και κατά μήκος της οι φοίνικες και τα φυτεμένα με λουλούδια παρτέρια προσθέτουν στο ήδη υπέροχο σκηνικό.

Η παραλία προσφέρει διάφορες ανέσεις όπως τουαλέτες, ντους, αποδυτήρια, πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα, κρεβατάκια και ομπρέλες, θαλάσσια σπορ, εκπαιδευμένους ναυαγοσώστες με κατάλληλο ναυαγοσωστικό εξοπλισμό και πρώτες βοήθειες.

Η πρόσβαση στην παραλία είναι εύκολη και ασφαλής είτε με λεωφορείο, είτε με αυτοκίνητο ή και με τα πόδια. Κοντά στην παραλία υπάρχουν πολλοί χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.

Η θάλασσα είναι καθαρή και η ποιότητα του νερού συνάδει με τους κανονισμούς της ΕΕ (Bathing Water Directive).

Κάθε χρόνο για δύο εβδομάδες τον Ιούνιο γίνεται το Πανηγύρι του Κατακλυσμού.

8. Εκκλησία Αγίας Φανερομένης
Μία από τις σημαντικότερες εκκλησίες της Λάρνακας.
9. Αλυκή

Η Αλυκή Λάρνακας βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της πόλης και α ποτελείται απο ενα δίκτυο τεσσάρων λιμνών διαφόρων μεγεθών τρεις από τις οποίες είναι συνδεδεμένες. Η αλυκή θεωρείται ως υδροβιότοπος διεθνούς σημασίας.

Η παράδοση θέλει τη λίμνη της Αλυκής να συνδυάζεται με τον ερχομό του Αγίου Λαζάρου στο νησί μας. Στη θέση της υπήρχε ένας αμπελώνας και περνώντας μια μέρα ο Άγιος, κουρασμένος όπως ήταν, ζήτησε λίγο σταφύλι από την ιδιοκτήτρια. Εκείνη του αρνήθηκε, και ο  Άγιος Λάζαρος για να την τιμωρήσει μετάτρεψε τον αμπελώνα της σε αλυκή.

Η αλυκή φιλοξενεί πολλά μεταναστευτικά και παρυδάτια πουλιά,  τα οποία έρχονται στο νησί μας για να διαχειμάσουν, ως ενδιάμεσο σταθμό στην πορεία τους προς την Αφρική.  Η αλυκή έχει μάλιστα ταυτοποιηθεί και ως Σημαντική Περιοχή Ορνιθοπανίδας (Important Bird Area) με απώτερο σκοπό την προστασία και διατήρηση της βιολογικής και οικολογικής αξίας της περιοχής.

Κάθε χρόνο, την ίδια εποχή, η Αλυκή της Λάρνακας βάφεται ροζ από τα χιλιάδες φλαμίνγκο (Phoenicopterus roseus) που ξεχειμωνιάζουν στις όχθες της.[ Στη δυτική όχθη είναι χτισμένο το Τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ (Ουμμ Χαράμ).

 

10. Χαλά Σουλτάν Τεκκέ

Το Χαλά Σουλτάν Τεκκέ είναι μουσουλμανικό τέμενος που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από τη Λάρνακα.

Χτίστηκε το 1787 για να ανακατασκευαστεί το 1816 προς τιμή της Ουμμ, που ήταν συγγενής του προφήτη Μωάμεθ. Σύμφωνα με τον θρύλο, εκεί σκοτώθηκε η Ουμ το 647 πέφτοντας από το άλογό της κατά την επίσκεψη της στο νησί στη διάρκεια κάποιας αραβικής επιδρομής.

Το τέμενος είναι από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας της μουσουλμανικής θρησκείας, αναφέρεται τέταρτο μετά τα τεμένη της Μέκκας, της Μεδίνας και του Αλ Ακσιά στην Ιερουσαλήμ.

Ο τάφος της Ουμ βρίσκεται μέσα στο τέμενος είναι καλυμμένος με υφάσματα και περιβάλλεται από ένα τρίλιθο κατασκεύασμα.

 

           
     
Greek